dimarts, 25 de març del 2014

PRINCIPALS RISCOS

PRINCIPALS  RISCOS QUE PODEN PATIR  ELS  TREBALLADORS DE LES
EMPRESES.


     1. Algunes parets de l´edifici estan construïdes amb vidre de pavès, els quals estan muntats dins de bigues metàl·liques.  Quin és el problema? Quan les bigues es dilaten per l´augment de la temperatura, els vidres de pavès suporten un augment de pressió   i      s´acaben esquerdant i posteriorment trencant. De fet , malauradament, podem dir que ja han caigut alguns trossos de vidre al terra. És evident que això representa un greu perill pel personal que treballa al nostre centre, motiu pel qual ens veiem en l´obligació de notificar-ho.  Recomanem no acostar-se molt a les parets formades per vidre de pavès. Tanmateix, quan sigui necessari treballar durant un temps prolongat al costat d´aquestes parets, recomanem portat casc com a mesura de protecció. De la mateixa forma que al punt anterior aquest problema està en fase de solució.     S´ha informat al Departament d´Ensenyament dels perills que això suposa  i a hores d´ara ja       s´han instal·lat unes malles protectores que minimitzen al màxim aquest perill. Tanmateix, amb les obres RAM previstes per a l´estiu, aquest problema s´acabarà solucionant definitivament.


2. recordem que és d´obligat compliment que les persones que pugin a la teulada per reparar les esquerdes per on raja l´aigua, estiguin convenientment lligades amb cinturons de seguretat a una part sòlida de l´estructura. Això és molt important. En cas contrari es podrien patir accidents amb un elevat risc de mortalitat.


    3.Un altre element que pot resultar perillós per a la comunitat educativa i pel personal de les empreses que hi col·laboren amb el centre, és el mur que delimita el perímetre extern de l´institut. Aquest mur està cobert d´heura i està esquerdat per diversos indrets. Evidentment això representa un risc, ja que en algun moment una part del mur podria caure, implicant greus conseqüències pels alumnes, professors o per la resta de persones.  La solució a aquest problema passa per reparar les esquerdes que presenta el mur al llarg de  la seva extensió i treure l´heura, tot i que el Departament ens ha comunicat que això es farà en una segona fase.
Des del centre recomanem no acostar-se massa al mur que delimita el perímetre extern de les nostres instal·lacions. Tanmateix, en cas de que sigui necessari fer diversos treballs al voltant del mur o sobre el mateix –com per exemple els de jardineria-, es recomana anar amb compte en tot moment i portar el casc permanentment com a mesura de protecció.





      4.  Les escales que faci servir el personal de neteja o qualsevol altre persona de les empreses que hi col·laboren amb el centre, hauran de portar potes de goma per evitar que  aquestes  puguin relliscar i també per mantenir un bon aïllament elèctric amb el terra.  Quan aquestes persones hagin de treballar a alçades considerables, hauran d´estar lligades amb un cinturó de seguretat a algun punt sòlid de l´estructura. El casc només serà necessari si treballen durant un temps prolongat en indrets on existeixi el perill de que pugui caure alguna cosa.



     5.   El personal de neteja haurà de tenir especial cura amb els productes químics que fa servir. Es recomana l´utilització d´aquests productes fent servir sempre guants per evitar el contacte amb la pell. A l´hora de combinar diferents productes caldrà preveure una possible reacció química. En aquest cas es recomana l´utilització d´ulleres especials per protegir els ulls. També es recomana fer servir mascaretes per evitar l´inhalació de determinats gasos.







      Cadascuna de les empreses ha de vetllar per a que el treballador/a disposi del material necessari per a realitzar les seves funcions amb les màximes garanties de seguretat.

    6.  El personal aliè al centre que per donar el seu servei hagi de manipular la instal·lació elèctrica, haurà de preveure la desconnexió dels automàtics (ICPM, ID i PIA)1 que afecten a la seva zona de treball. Tanmateix, haurà d´estar convenientment aïllat en tot moment amb sabates de goma i quan faci servir estris o eines de diversos tipus, aquestes també hauran de portar el convenient aïllant. 
En cap moment es deixaren cables nus a l´aire o dispositius elèctrics sense la corresponent caixa de seguretat, amb l´objectiu de protegir la vida de les persones.
No es recomana la realització d´aquestes feines sense seguir aquestes normes fonamentals de treball.



    7.  Els responsables de les empreses encarregades de realitzar obres RAM (obres de reforma, acondicionament i millora), hauran de preveure quins són els riscos més importants que poden patir els seus treballadors segons el tipus de feina que estiguin fent i establir les mesures de seguretat adients.


Tanmateix, vetllaran per a que els riscos envers la comunitat educativa siguin els mínims possibles. En aquest sentit, hi ha una sèrie de documents que s´hauran d´omplir i que han de quedar enregistrats al centre.

Una bona senyalització dels espais en obres és sumament  important. També  ajuda el fet de delimitar amb tanques  o amb cinta el perímetre de les zones en les que els operaris estiguin treballant, sobretot en aquells indrets on hi ha un gran pas de persones.


     8. Aquelles empreses o institucions que col·laboren en matèria esportiva amb el centre, vetllaran en tot moment pel bon estat de les instal·lacions. En cas de  detectar que una cistella de bàsquet, una porteria o qualsevol altre element esportiu està en mal estat, avisaran immediatament al responsable del centre de treball. A partir d´aquell moment aquell element quedarà en desús fins que sigui convenientment reparat.
Els dies de pluja les activitats esportives es realitzaran fonamentalment al gimnàs. No es recomana la realització d´activitats esportives a les pistes, tot i que la pluja hagi cessat.               D´aquesta manera s´evitaran possibles relliscades i accidents amb conseqüències negatives.

     9. En general totes les empreses que hi col·laboren amb el centre de treball  hauran d´omplir uns o altres documents. Aquests documents hauran de ser degudament omplerts i  signats  i  restaran custodiats al nostre centre de treball.

    10. És una responsabilitat de les empreses garantir les mesures de seguretat adients per a la realització de les seves funcions, tant pel que fa a la seguretat  dels  seus treballadors, com pel que fa a la seguretat de la  resta de membres de la comunitat educativa. És la seva responsabilitat i no es pot permetre el treball de les mateixes si no ho fan.  En aquest sentit, la Direcció del centre vetllarà per a que la normativa de seguretat s´apliqui rigorosament, la qual cosa contribuirà a garantir la seguretat de totes les persones de la nostra comunitat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada